Samuel - FÖDD: 1738-01-24, DÖD: 1814-03-03

Handlande och godsägare.

Samuel Bagge

Samuel Bagge

Samuel Bagge var handelsman och godsägare. När han får sitt porträtt tecknat av Jacob von Holten, i dennes otryckta minnen Sannfärdigt sammelsurium, bebor han ”herregårdsbyggnad” på Aspenäs i Lerum.
”En tjock orakad gubbe med rund peruk, grå kläder, stora becksömsstövlar kom till mig till mötes, så nära att jag fann det han var mycket närsynt. Likaså hans beskäftiga fru med grönt taft under hatten, som plirade och klippte beständigt med ögonen, därefter en son som raglade på tå och grinade förfärligt, sedan den andre sonen som alltid hade ont i underlivet. Nu kommo några hyggliga döttrar varav den ena var opererad för starren, och den tredje dottern var så döv, att hon ej kunde förstå vad jag sade och slutligen en dvärginna, lilla Kjersti, som kunde stå i gubbens stövel och sjunga till hans flöjt. En haltande hushållerska slöt den omgivande cirkeln. Jag blev ängslig över denna annars så godhjertade frikostiga grupp…”
Von Holsten fortsätter: ”Jag var knappt presenterad, förrän gubben sade till mej: ”Kom bror, så ska vi se på svina!” Jag följde, och han gjorde mig uppmärksam på en av honom uppfunnen svinho…Dessutom försäkrade han mig, att han kunde göda svin med sågspån och drank (varav flera hade dött, och han kände ej, att hans barmhärtiga gumma lät om nätterna göda dem med spannmål).”


Källmaterial:
Tidningsartikel från en Göteborgs-Tidning